sâmbătă, 13 septembrie 2014

Acoperisuri Montaj Tigla Metalica tip LINDAB

Posted by Unknown  |  at  23:24

Generalitati
Pentru montarea tiglei metalice  nu sunt necesare scule speciale. Pentru un montaj corect sunt necesare: o bormasina cu viteza variabila si cu revers, foarfeca pentru taiat tabla (manuala sau electrica), ciocan si bomfaier. Este strict interzisa taierea tablei cu flexul sau alte unelte abrazive. In cazul acestora stratul de zinc se poate topi, particule fierbinti pot cadea pe suprafata colorata, deteriorandu-se



Operatiuni premergatoare montarii tiglei metalice 
Verificati dimensiunile acoperisului conform schitei:
Am notat cu C - coama, cu S - sort streasina, cu L1 si L2 lateralele (paziile), iar cu d1 si d2 diagonalele. Pentru un acoperis corect ("in vinclu") trebuie indeplinite urmatoarele conditii:
Coama sa fie paralele cu sortul de streasina: C || S, lateralele (paziile) trebuie sa fie paralele si diagonalele sa fie egale: d1 = d2.
In cazul in care a fost achizitionata tigla metalica si mai dureaza pana urmeaza a fi montata, este recomandat ca panourile de tabla sa fie stocate pe calupuri de lemn, sa fie acoperite, dar in acelasi timp sa se asigure o buna aerisire a lor.

Folia anticondens, sipca orizontala si verticala
Pentru a asigura o buna ventilatie este necesare montarea foliei anticondens. Aceasta trebuie montata cu marcajul in sus, perpendicular pe directia de scurgere (perpendicular pe directia capriorilor). Folia este prinsa de asteriala cu ajutorul sipcii verticale care se monteaza de-a lungil capriorilor. Montajul sipcii orizontale este foarte important in vederea montarii panourilor de tabla. Astfel distanta dintre sipcile orizontale trebuie sa fie egala cu lungimea modulului tiglei metalice . Aceasta distanta se masoare intre axele sipcii orizontale. Exceptie face distanta dintre primele doua sipci – cea de la streasina si urmatoarea. Pentru o ventilatie si scurgere mai buna se recomanda montarea acesteia conform schitei:
 

Sortul de streasina
Se monteaza la streasina acoperisului sub folia anticondens si peste asteriala. Sorturile se suprapun intre 50mm – 100mm si se prin de astereala cu suruburi autoforante la distanta de 400mm-500mm.
Sortul de streasina are lungimea standard de 2000mm
 

Montarea tigle metalice
Montajul tigle metalice se recomanda sa se inceapa din coltul dreapta jos. Astfel trebuie montat de la streasina spre coama. La adaugarea unui nou panou de tabla trebuie verificata suprapunearea si alinierea cu panoul precedent. Panourile de tabla trebuie montate in odinea de mai jos:


De obicei panourile de tabla vin la diferite dimensiuni pentru minimalizare pierderilor. Se pot face pe comanda la dimensiunile exacte ale acoperisului. 
Pe parcusul montajului nu trebuie calcat pe varful ondulelor. Daca este necesar accesul pe tabla, se recomanda calcarea intre ondule. Panourile trebuie fixate inainte de a pasi pe ele. 
In urma montajului se depun pe tabla impuritati, resturi etc. Pentru inlaturarea acestora se foloseste o perie moale, in nici un caz materiale abrazive sau produse pe baza de alcool. 
La finalul montajului toate zgarieturile si locurile unde tabla a fost taiata trebuie acoperite cu vopsea de retus.
Colile de tabla se fixeaza cu suruburi autoforante cu garnitura de cauciu in sipca de lemn. Sunt recomandate 6-9 suruburi/mp. Acestea se monteaza pe fiecare ondul la suprapunere si la fiecare 2 randuri de module, din doua in doua ondule:
 
Dolia
Dolia se foloseste la imbinarea interioara dintre doua planuri (doua ape). Aceasta capteaza apa si o directioneaza catre sistemul pluvial. Acesta imbinare este cea mai importanta din intregul sistem de invelitori.
Se monteaza sub panourile de tabla in asa fel incat sa preia tot debitul de apa. In acest sens este strict interzis strapungerea doliei. Fixarea acesteia se poate face cu ajutorul unor scoabe din tabla care se prind de sipca cu suruburi autoforante.
Dolia are lungimea standard de 2000mm din care se spurapune 100mm.
Coama
Coama se monteaza la imbinarea exterioara dintre doua planuri (doua ape). Pentru o ventilatie mai buna dintre folia anticondens si tabla se recomanda ca la imbinarea panourilor de tabla de sub coama acestea sa nu se uneasca. Impotriva apei sau a zapezii care se poate strecura prin spatiile goale formate de onduleuri si coama se foloseste banda de etansare sau burete de etansare.
Coama se fixeaza de panourile de tabla cu suruburi autoforante care sunt aplicate la distante de maxim 500 mm.
Coama are lungimea standard de 2000mm din care se spurapune 100mm.
Laterala (pazie)
Se monteaza peste terminatiile laterale drepte ale panourilor de tigla metalica. Acestea se monteaza de jos in sus si este prinsa in suruburi autoforante la maxim 500mm.
In cazul in care linia paziei nu este perpendiculara pe linia streasinei se recomanda montarea “Sortului de pazie” care se monteaza sub laterala (pazie) si are rolul scurgerii apei in sistemul pluvial. In schita de mai jos sunt figurate amandoua accesoriile.
Laterala (pazia) are lungimea standard de 2000mm din care se spurapune 50mm - 100mm.




Racord perete
Se monteaza la imbinarile tiglei metalice cu planuri verticale (perete, cos fum, atic). Racordul perete se prinde atat in tabla cat si in planul vertical cu suruburi autoforante. Se recomanda etansarea cu silicon sau banda de etansare hidroizolanta.
Racordul de perete are lungimea standard de 2000mm din care se spurapune 50mm - 100mm.

Parazapada
Se recomanda montarea parazapezilor pentru impiedicarea alunecarii zapezii de pe acoperis. Astfel protejam sistemul pluvial si prevenim caderea masiva de zapada care poate accidenta persoanele trecatoare pe langa imobil.
Un montaj eficient si estetic al parazapezilor se face in “zig – zag”. De exemplu: daca se monteaza prima parazapada pe al treilea rand de module, a doua parazapara se va monta pe al patrule rand, a treia pe al treilea rand, etc.
Parazapezile se monteaza la distanta de 1m de streasina si se prinde de tabla cu suruburi autoforante in partea inferioara (4 buc) si in partea superioara (4 buc).
Atic, sort rupere exterior, sort rupere interior
Aticul se monteaza peste perete pentru protejarea acestuia si pentru aspectul estetic. Sortul de rupere atat exterior cat si interior se monteaza la ruperea de panta.
Toate aceste accesorii se monteaza cu suruburi autoforante, se etanseaza cu silicon sau banda etansare hidroizolatoare. Au lungimea de 2000mm din care se suprapune 100mm. Acestea se fac doar pe comanda in urma masuratorii.




About the Author

Write admin description here..

0 comentarii:

Subscribe
Get our latest posts directly in your email inbox.

Proudly Powered by Blogger.
back to top